Sunday, April 5, 2009

s0t0ng masak hitam

Post kali ni.. nak cerita pasal resepi sikit.. resepi turun-temurun.. masa tengah masak lauk ni teringat kat arwah nenek.. dia suka sangat sotong masak hitam ni..

kadang-kadang bosan gak.. asyik2 lauk ayam..ayam..ayam..:n3sl0_90: :n3sl0_90::n3sl0_90:pastu.. ikan..ikan..ikan..
:n3sl0_102: :n3sl0_102::n3sl0_102:pastu daging..daging..daging..:n3sl0_84: :n3sl0_84::n3sl0_84:(tiada kena mengena dengan icon yg dipamer)...
sekali- sekala ape salah ubah selera plak kan.. masak sotong ke.. :n3sl0_45:


bahan utama untuk masak ni memang simple tapi syarat kene rajin je lah..
kalau malas sangat pegi je restoran yang ada jual nasi berlauk.. then tapau je la nasi bungkus sama lauk sotong ni.. cukup tahun kepala botak.. terlebih MSG dalam masakan..



bahan-bahan:

halia 1 cm (jgn la sampai bawa pembaris gi ukur, agak2 je dah la)
kunyit 3 cm
bawang merah 3 biji
bawang putih 3 ulas
cili boh 4 sudu
serai 2 btg (jgn lupa titik-dlm bahasa kamusnye diketuk)
sotong 500g
sos tiram 3 sudu
minyak( utk tumis ) 4 sudu
asam keping 2 keping
garam & gula secukup rasa


cara-cara:

1- halia + kunyit + bawang putih + bawang merah (bahan A) ditumbuk.
2- tumis kemudian masukkan cili b0h + serai + sos tiram
3- masukkan sotong yang telah dicuci sebersihnya (dakwat sotong tu jangan dibuang)
4- masukkan asam keping, garam+ gula secukupnya..
5- masak sehingga berkuah ( tak perlu tambah air )
6- dah siap boleh la dihidang bersama nasi panas dan lauk2 yang lain.:n3sl0_75:




p/s : kalo sotong tak cukup hitam.. korang tambah la ink printer colour black ke dalam masakan korang tu.. dan pastikan tak ada sesiapa nampak mase korang tambah ink tu..paham?!



:n3sl0_108: sekian sahaja menu hari ini:n3sl0_108:

5 comments:

  1. bestnyer....menu ni reka ke ciplak????miss cube dik......leleh liur gni......huhu....mam ubat da 2 minggu.....xley mam soton...waaaaaaaawawaaaa

    ReplyDelete
  2. hehe.. ni resepi turun-temurun la mis.. cubalah..

    ReplyDelete
  3. xbahaya ke mkn dakwat sotong tu mija :-?
    nmpak sedap...tp sygnye koi alegic makanan laut :(..
    ayam masak itam ada x mija :D...masakkan tok koi leh :">

    ReplyDelete
  4. wawawa.. mija ibu koi salu msak menu nie bile koi balik umah.. wawawa..rindunye nak mkn sotong msak itam.. cyg, alergic msakkan laut yer=)) huhuhu..

    ReplyDelete